sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Kotitekoinen mysli

Muistan kotona asuessa, silloin pikkulikkana, äiti osti aina niitä kaupan myslejä. En tykännyt silloin niistä ollenkaan. Paitsi. Heh, iso paitsi. Se laatikko aina välillä katosi kaapista ja mä kävin järjestelmällisesti läpi sen paketin ja napsin ne kuivahedelmän palaset pois :P Silloin 80-luvulla ei paljoa karkkeja osteltu, joten jotenkin se makiannälkä piti hoitaa pois. Hih, kyllä siinä äiti ja isosisko sai ihmetellä, "eikö tässä myslissä oo muuta kuin hiutaleita?"

Nykyään on helppoa kun voi itse tehdä myslinsä just niistä tarveaineista kuin itse haluaa. Ja laittaa niitä kuivahedelmiä sinne just niin paljon kuin itse haluaa. Puhumattakaan siitä miten paljon halvemmaksi tulee tehdä se mysli itse kuin että ostais kaupasta.


Kaiken pohjana on neljänviljan hiutaleet ja kaurahiutaleet


Siihen sitten valinnan mukaan erilaisia siemeniä. Multa löytyi kurpitsansiementä, seesaminsiementä, auringonkukansiementä ja pellavansiementä. Extrana kuivaa tyrniruohetta.


Mukaan tietty pähkinöitä ja niitä kuivahedelmiä.


Pähkinöitä ja kurpitsansiemeniä oon vähän rouhinut pienemmiksi. Samoin pilkon noi kuivahedelmän palat pienemmiksi. Aika jännä muuten; en voi SIETÄÄ kuivattua banaania, hyi olkoon!! Aina pitää tarkkaan lukia ne pussit ettei vaan sisällä banaania. Ja jos sisältää niin menee suoraan bioskaan, mieskään ei syö edes tuoretta banaania.


Sitten vaan kaikki samaan kasaan ja kasa sekaisin. Mukaan öljy+hunaja seos ja sitten uuniin puoleksi tunniksi.




Mulla nyt ei valitettavasti ole näyttää sitä hienoa vanhaa ranskalaista lasipurkkia missä säilytän mysliäni; tuntuu että se on koko ajan loppu ja sellaisia pohjanjämiä ei viitsi blogiin laittaa. Tää mysli on ihan hirmu hyvää sen Ehrmannin jugurttirahkan kanssa, voisin syödä rahkajugurttia myslin kanssa vaikka koko päivän, njams!

Laitan tähän vielä tuon perusohjeen. Perusohjeeseen saa ihan vapaasti soveltaa omia mieltymyksiä ja kuiva-ainekaapin sisältöä. Ja jos on esim. pähkinäallergia niin tekee ilman pähkinöitä, laittaa vaan enempi siemeniä. Ja jos itsellä on kuivuri niin kuivattu omena olis ihanaa tässä, samoin kotimaiset marjat kuivattuna.

KOTIMYSLI

5dl Neljänviljanhiutaleita
2dl Kaurahiutaleita
1dl Auringonkukansiemeniä (tai kurpitsan, pinjan, pellavan, U name it)
1,5dl pähkinöitä rouheena (cashew, manteli, saksanpähkinä)
2dl kuivattuja hedelmiä/marjoja

1dl Hunajaa
3-4rkl öljyä (rypsi, auringonkukka. Oliiviöljy saattaa olla aika eksoottista tähän...)

Levitä hiutaleet, siemenet ja pähkinät uunipellille. Mittaa öljy ja hunaja kattilaan ja lämmitä juoksevaksi seokseksi. Kaada seos pellille, sekoita ja paahda 150 asteessa noin 30 minuuttia.
Jäähdytä ja sekoita hedelmät/marjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti